web analytics

NLP

Wat is dat nou eigenlijk, Neuro Linguistisch Programmeren? Tja, zeggen we dan: “Het is een manier van communiceren, vooral communiceren met jezelf.” En dat beschrijft absoluut niet wat het is. Op de website van RaVisie, kun je er meer over lezen. Je kunt er zoveel over lezen als je wilt. Precies weten wat het is kun je pas als je NLP ervaren en gedaan hebt. Ik zal op deze blog af en toe een stukje NLP uit of in de dagelijkse praktijk toevoegen. Als je daarover op de hoogte gebracht wilt worden kun je volgens mij ergens op klikken maar ik weet nog niet waar :-). Plaats een reactie of stuur me gewoon een mail. Dan komt het goed.

In elk geval zal ik zoveel mogelijk vragen beantwoorden. De vraag die we vaak horen is: “Hoe komt het dat jullie opledingen maar 8 of 10 dagen duren?”

Antwoord: Wij horen bij de 1e generatie NLP. We leren de nieuwste ontwikkelingen direct van een van de grondleggers van NLP: Richard Bandler (de ander was John Grinder). Richard doet zijn opleidingen tegenwoordig in 6 en 8 dagen of zoiets en hij zegt dat de kwaliteit van de opleiding niet ligt aan het aantal dagen dat er getraind wordt, maar aan de kwaliteit van de trainer. Logisch toch? Wij zijn opgeleid door Richard en doen het op dezelfde manier als hij, in 8 en 10 dagen.

Richard en John hebben in de loop der jaren veel mensen opgeleid als NLP-trainer. Die weer mensen opgeleid hebben als NLP-trainer, die weer mensen opgeleid hebben als NLP-trainer enzovoort enzovoort. Binnen The Society for Neuro Linguistic ProgrammingTM is Richard Bandler nog steeds de enige die trainers traint en certificeert. De beste kwaliteit trainers zijn volgens mij die van de 1e generatie en ja, die hebben dus minder tijd nodig om andere mensen NLP bij te brengen.

Hier een stukje van John La Valle, de directeur van de Society:

“You’ll even notice that many NLP Practitioner Programs are longer than necessary because they include other disciplines that are NOT part of NLP and are NOT required to become an NLP Practitioner, Master Practitioner or Trainer. You will end up spending more time in the classroom learning what is NOT NLP and this not only confuses people, but also detracts from the technology of NLP itself! It is also very misleading because they deal with all the techniques and applications. NLP is about Freedom and it is imprisoning to be stuck, following exactly the steps of a technique! They clearly dont understand what NLP is about!”

Ik zie John eind november in Edinburgh als we weer een 3-daagse training over NLP gaan volgen. Ik zal hem eens vragen of ik het stuk: NLP (Neuro-Linguistic Programming) is NOT therapy. PERIOD! waar bovenstaande quote vandaan komt, mag vertalen. Dat is heel verhelderend om te lezen als je je afvraagt waarom een opleiding zo lang moet duren :-).

En ja, NLP gaat over vrijheid, de vrijheid om keuzes te maken.

Ps van 2-12-200: ondertussen heb ik het vertaald, dus verwijst de link naar het Nederlandse stuk.

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën