web analytics

(2) NLP Metaprogramma’s

Metaprogramma’s; de manier waarop je denkt, je gedraagt, je informatie verwerkt en de manier waarop je gemotiveerd raakt en daarmee omgaat. De NLP Metaprogramma’s zijn ontdekt door Richard Bandler en John Grinder, de grondleggers van NLP en in de loop der jaren uitgewerkt en verder ontwikkeld door diverse grote NLP -ers. In het boek van Shelle Rose Charvet: “Words that change minds”, (1995) kun je er meer over lezen.

Tijdens onze eigen NLP Master opleiding en later in de NLP Trainers training bij Bandler raakten we al gefascineerd door de mogelijkheden en de inzichten die je krijgt in het gedrag van mensen als je je bewust bent van hun Metaprogramma’s. Toen we Identity Compass gingen gebruiken was het echt raak, helemaal verliefd op de NLP Metaprogramma’s.

Iedereen heeft zijn eigen Metaprogramma’s (en verwacht meestal dat iemand anders dezelfde heeft 🙂 en voorkeuren. Metaprogramma’s zijn aangeleerd gedrag en aangeleerd gedrag kun je ook afleren. We gebruiken het daarom ook veel in coaching, mensen die zich anders willen gedragen en inzicht krijgen in hun eigen gedrag, vinden het daarna makkelijker om dat te veranderen.

Ik ga ze allemaal beschrijven, elke week één. Als je wilt, kun je je dan die week op dat Metaprogramma concentreren en jezelf of anderen observeren, luisteren naar de woorden die ze gebruiken en zien welke gebaren ze daarbij maken. Het word je duidelijk wat je ermee kunt.

In totaal beschrijf ik 21 Metaprogramma’s, verdeeld in 4 hoofdgroepen:

  1. Waarneming
  2. Informatieverwerking
  3. Motivatiefactoren
  4. Motivatieverwerking

Onder het menu: meta programma’s hierboven staat een overzicht. Nu vind ik 21 weken wel erg lang duren om iets te leren, zelfs 21 dagen lijkt al te lang (één van mijn voorkeur Metaprogramma’s is ‘Heden’, en m’n ‘Korte termijn’ is een paar dagen), dus misschien schrijf ik er wat vaker over. Sommige Metaprogramma’s heb je ook gewoon wat sneller door dan andere. Elke hoofdgroep zal ik samenvatten, misschien dat ik sommige NLP Metaprogramma’s opsplits om het overzichtelijk te houden, dus er komen zo’n 25 tot 30 stukjes aan.

Ik vind het leuk als ook niet- NLP -ers hun ervaring delen, maar als je vragen hebt of je ervaring wilt delen en me liever privé een mail stuurt vind ik dat prima.

3 Reacties to “(2) NLP Metaprogramma’s”

  • lenyv/d Meulen:

    Hallo??
    Ik heb je site ontdekt en vindt het leuk erover te lezen al wil ik er nu niet teveel tijd aan besteden.
    Ik moet n.l.4 en 5 juni examen doen voor nlp practitioner en heb daar alle tijd voor nodig omdat het erg veel stof is .
    Waar ik het meeste mee zit is milton en meta modellen ,heb je voor mij een truc om de logica te begrijpen om het te snappen en te integreren.
    Ben erg benieuwd naar je antwoord b.v.d. Leny

    • @Leny,
      Hallo, ik ben Ben.
      Eigenlijk zou je die vraag bij je trainer neer moeten leggen … Eigenlijk zou je die vraag niet moeten hebben aan het end van je Prac opleiding. NLP gaat niet over 2 dagen examen en veel stof. NLP gaat over het gedrag van mensen en praktische toepassingen. …

      Een truc is om te bedenken dat het om keuzes gaat. Mensen die Meta Model overtredingen gebruiken zoals: “iedereen denkt ….”, geven aan dat ze geen keus hebben. Je vraagt dan door, naar detail. Wie is iedereen? Ken je iedereen? Hoe weet je dat? Zodoende zet je een denkproces in gang waardoor diegene gaat beseffen dat er ook wel mensen zijn die er anders over denken. Dat je keuzes hebt.
      Door datzelfde taalpatroon te gebruiken bij hypnose (het Milton Model) geef je luisteraar juist de keus om er z’n/haar eigen ding mee te doen: “Iedereen (of: de meeste mensen) kan(/kunnen) zich beter ontspannen door hun ogen dicht te doen”. Luisteraar heeft dan de keus om z’n ogen dicht te doen of niet.

      Dat jij het snapt, daar heb ik geen truc voor.

      Integreren … leuke term. Er zijn instituten die integratiedagen hebben. Ik snap nog steeds niet wat ze daarmee bedoelen. Bedoel jij met integreren dat je Meta en Milton model gaat toepassen in je dagelijks leven? Dat je de Meta Model overtredingen niet meer gaat gebruiken en dat je Milton taal gaat toepassen? Is dat integreren?

      Meta Model: doorvragen naar details … bewustwording naar keuzes
      Milton Model: lekker vaag houden, veel keuzes geven

      Succes met je “examen”. Ik ben opgeleid door Richard Bandler, de grondlegger van NLP en assisteer hem momenteel bij een training. Ik heb de man nog nooit horen praten over een examen.

  • lenyv/d Meulen:

    Hallo Ben
    Bedankt voor je antwoord ,het verbaasd mij ten zeerste dat je nog nooit over een examen gehoord hebt.
    Met Meta-en miltonmodel integreren bedoel ik inderdaad in het dagelijkse leven.
    Ik zit in de zorg en dacht het daar goed te kunnen gebruiken ,maar heb moeite de M-taal te herkennen en erop te reageren.
    Het zal zeker met oefening te maken hebben.
    Ben wel benieuwd of je ook les geft in de masteropleiding van nlp en waar dat is.

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën