NLP en de kunst van verhalen vertellen
In NLP werken we veel met anekdotes, quotes, verhalen en metaforen. Als je je NLP Practitioner doet, leer je ook om metaforen te schrijven voor iemand met een ‘probleem’. De kracht van verhalen is dat de luisteraar de keus heeft om er een boodschap uit te halen of niet. Denk maar eens aan de sprookjes van Grimm of Anderson, die zitten vol met verborgen boodschappen.
Milton Erickson was echt een ster in het vertellen van verhalen, nou ja Bandler kan er ook wat van :-). Ik gebruik het in m’n coachpraktijk heel veel en vertel dan verhalen die van mezelf zijn, die ik echt meegemaakt heb, dat vertelt het makkelijkst. Ik pas wel wat details aan zodat het voor m’n klant herkenbaar is. Zo lijkt een coaching soms op een gezellig gesprek, een beetje kletsen :-).
Natuurlijk leer je ook om die verhalen in hypnosetaal te schrijven en te vertellen. Dan werken ze nog krachtiger. Vandaag heb ik een oude metafoor van ‘zolder’ gehaald en op onze site gezet. Hieronder al een klein stukje.
NLP Metafoor: “Symbiose”
“Zoals je wellicht weet betekent symbiose een geheel van delen die niet zonder elkaar kunnen functioneren”.
Ooit, toen de mensen uit het dorp nog nooit op la Bosse (da’s Frans voor bult) waren geweest, woonden er boven op la Bosse een heleboel mensen samen in een heel groot kasteel. Ze kwamen nooit naar beneden, naar het dorp, la Bosse was hun terrein.
De mensen op la Bosse konden niet zonder elkaar leven en met elk van hen was er wel wat wonderbaarlijks. De een kon alleen maar zien; hij kon niets horen, niet spreken, niet voelen en geuren kon hij ook niet onderscheiden. Hij zág alles en ze noemden hem daarom de ‘Visionair’. Daar boven op de Bosse woonden ook nog de Luisteraar, de Stem, de Denker, de Voeler, de Probleemoplosser, de Allesweter, de Acteur, de Angsthaas, de Sportieveling, de Gedachtelezer, de Onderhandelaar, de Uitdager, de Helper, de Persoonlijkheid en uiteindelijk was er nog iemand die nauwelijks zelfrespect had. Zo weinig dat ze hem niet eens een naam konden geven. Ze noemden hem wel eens Dik de Gans, maar ’t was niet precies wat ze bedoelden.
Lees meer “Metafoor: Symbiose“
Ha die Ben,
Helaas lukt het niet om meer over je metafoor symbiose te lezen.
Na het Metamodel en het Miltonmodel bestudeer ik nu het onderwerp Metafoor. Helaas niet in mijn practitioner behandeld. Als ik een verhaal uit eigen ervaring vertel is dat dan ook een metafoor? En hoe kan ik leren om een metafoor in hypnosetaal te schrijven?
Hartelijke groet,
Claudia
Ik zie het! Daar ga ik wat aan doen. Hij staat nu hier:
http://blog.ravisie.nl/18-05-2007/metafoor-symbiose/
Een eigen verhaal kan ook werken als metafoor. Soms is het krachtiger als je net doet alsof iemand anders dat weer aan jou verteld heeft. Ik vertel vaak verhalen waarvan de basis een eigen ervaring is en waar ik details aanpas om het passend te maken voor klant.
Schrijf een verhaal, pak de Miltontaalpatronen en lardeer je verhaal ermee. Ik zal er eens op terugkomen.