web analytics

NLP-er met vakantie: Down Time

Vakantiewerk. Ik pak af en toe een oud stukje, verbeter het, vul het aan en publiceer het opnieuw. Onder aan het artikel staat dan wanneer ik het eerder publiceerde.

De artikelen van vóór 13 mei stonden op m’n eerste ‘kladblog’, toen wist ik nog niet precies welke kant ik op wilde. En omdat het een andere site was loop ik toch alles na om te controleren of de linken wel kloppen, de lay out goed is of er linkjes naar nieuwere artikelen in kunnen.

Toen ik dit artikel schreef afgelopen januari was de RaVisie site een paar dagen uit de lucht vanwege problemen bij de provider. Toen kwamen de NLP-termen Down Time en Up Time een paar keer ter sprake.

Die snelle berichtjes van laatst over Uptime en Downtime van de RaVisie site wil ik nog even toelichten en dan natuurlijk omdat het NLP terminologie is. Ze staan niet in de RaVisie woordenlijst (nou ja, Bandler vertaald) dus ik zal ze nu verklaren.

Down Time

loneliness.jpgAls je helemaal naar binnen gericht bent. Compleet met jezelf bezig. Als je dan positieve gedachten hebt, rust je ook uit :-). Je kunt dit ook oefenen en een paar keer per dag een paar seconden 100% downtime nemen. Je zult zien dat je meer aankunt, ontspannender door het leven gaat.

Up Time

Als je met al je zintuigen naar buiten gericht bent. Voor beginnend NLP-ers hebben we daar ook een oefening voor: hardop beschrijven wat je allemaal ziet, hoort en voelt, ruikt/proeft. Zo gedetailleerd mogelijk. In de auto, onderweg, als je even ergens alleen bent … (in jezelf praten is namelijk Down Time, dus toch maar hardop :-).

Als ik iemand coach of aan het trainen ben, dan ben ik de hele tijd in Up Time. Dat kan nogal wat energie vergen, edoch, oefening baart kunst. Als je dit regelmatig oefent zul je zien dat je opmerkzamer wordt, meer details gaat waarnemen en dat het je minder energie kost. Hmm, zelfs energie kan opleveren.

Daarnaast hebben we de minder bekende Time’s:

Slow Time

De tijd lijkt langzamer te gaan als je in een lichte trance bent of tijdens een bijzondere gebeurtenis. Eigenlijk gebeurt er meer in dezelfde tijd en lijkt het alsof de tijd langzamer gaat. Bijvoorbeeld in acute situaties, je doet een heleboel om die acute situatie te tackelen, het lijkt lang te duren maar uiteindelijk was het een seconde of minder. Geloof het, je kan heel veel.

Gister kreeg m’n kleindochter van een jaar haar duimpje tussen de deur. Een seconde later (of 2) had ik haar opgetild, een handvol bevroren erwten uit de vriezer in een theedoek tegen haar duim aan, de Rescue uit m’n tas gevist en duimpje ingesmeerd, een liedje gezongen. Dromen bijvoorbeeld gaan in Slow Time. Een droom duurt een fractie van een seconde en de gebeurtenissen in die droom kunnen jaren duren.

Slow Time kan je gebruiken als je iemand hypnotiseert. Je kunt heel veel boodschappen meegeven in korte tijd en het kan degene die in hypnose is heel veel opleveren. Je kan het ook op jezelf toepassen. Doe al die dingen die je te doen hebt eens in Slow Time, in gedachten gaat het razendsnel. Daarna kan je ze allemaal doen en je zult merken dat het sneller lijkt gaat.

No Time

Momenten op je tijdlijn (verleden of toekomst) dat er eigenlijk niets gebeurde, je geen bijzondere herinneringen hebt. Vaak laat ik mensen in die No Time-momenten duiken om informatie op te halen die ze eerder niet tot hun beschikking hadden. Of informatie over de toekomst die ze nog niet hadden bedacht. Als je een paar No Time (of Down Time of low Time) momenten hebt beleefd en je kijkt weer naar de wereld om je heen zul je merken dat kleuren en geluiden en gevoelens intenser zijn, op een intens prettige manier.

In Time

Het moment volledig ervaren. Niet verwarren met Up Time. In Time kan ook Down Time zijn. Je kunt een gebeurtenis uit het verleden als In Time ervaren. Alsof het nu gebeurt. Je bent dan in Down Time omdat je met jezelf bezig bent. En toch In Time. Zo kun je je gevoel over gebeurtenissen uit het verleden veranderen. Neem maar eens een gebeurtenis in het verleden waar je niet zo’n prettige herinnering aan hebt. Ga in Down Time, ervaar de gebeurtenis In Time, precies voldoende om de herinnering levendig te maken. Gebruik dan je hersens voor de verandering. Laat de gebeurtenis op een andere manier gaan, helemaal zoals jij dat prettig vind. Al is het je fantasie. Doe dat helemaal in In Time. Je zult merken dat je gevoel over die gebeurtenis verandert :-).

Through Time

Als je niet in het nu bent maar naar het heden kijkt van een afstandje. Soms is dat heel handig. Om een planning te maken bijvoorbeeld. Je kijkt naar of denkt aan je verleden, heden en je toekomst. Leert van het verleden en het heden en kunt zo je planning voor morgen (…) beter organiseren. We noemen Trough Time ook wel Meta Time, je overziet (voelt, hoort) heden, verleden en toekomst zonder dat je emoties je parten spelen.

Duidelijk? Al die Time’s! Op een van de kerstkaarten die we kregen stond:

“De tijd gaat voorbij”
We vergissen ons. De tijd blijft en wij zijn het die voorbij gaan.
(François Raspail)

Eerder gepubliceerd op 16 januari 2007 met de titel Uh? UpTime …?. Through Time en plaatje erbij gezet.

1 Reactie to “NLP-er met vakantie: Down Time”

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën