web analytics

Huid strekken, een oude techniek van Bandler

Als je in de lengterichting van een spier de huid snel strekt en loslaat, dan denken je hersens dat de spier die eronder ligt zicht spant, om vervolgens die spier te ontspannen. Edie heeft ook een hele oude tape van Bandler waarop hij die techniek demonstreert en we hebben er behoorlijk mee geoefend op elkaar. De laatste dag van onze 3-daagse Patterns of Physical Transformation, maar nadat Ron Bas geholpen had met een techniek op mijn rug en ik bijna in tranen van geluk uitbarstte omdat er ineens vanalles zo veel losser ging zitten en ik zo veel ruimte kreeg, had ik het idee om de naam van de training te veranderen.

Passender zou zijn: Magical hands. Kate van Meta vond het briljant en heeft hem van mij ‘gekregen’. De handen van Ron en Edie zijn in elk geval MAGIC en ik moet zeggen, ik heb Bas’ gezicht en hoofd gedaan met een andere techniek; vanuit het principe dat de huid en het weefsel er vlak onder (niet de spieren) soepel en vrijuit en symmetrisch alle kanten op moet kunnen bewegen. Als dat niet lukt zoek je een andere positie van de huid (door ergens anders aan te spannen of het hoofd te draaien totdat je de zachtheid en symmetrie gevonden hebt). Tegelijkertijd anker je het ene goeie gevoel na het andere en geef je met al je Miltontaalpatronen feedback. Voel je hoe gemakkelijk … het nu … ineens … gaat … je hersens hebben nu geleerd .. hoe het nog makkelijker kan. Na 10 minuten zag hij er helemaal zacht, warm en rose uit en nu een paar uur later, na de terugreis (uurtje taxi, hangen op het vliegveld enzo, 3 kwartier vertraging) en hehe, eindelijk weer thuis, is hij nog helemaal zacht en rose!! Mijn beurt komt nog, we hadden geen tijd meer. Allemaal een certificaat, dikke zoenen en we mailen … met deze en gene. Ik heb in elk geval bedacht dat we met de 5 Nederlanders die er waren maar eens een gezellige oefendag moeten houden in ’t Atelier. De eerste vijf PPT-ers in Nederland! Ik ga ze morgen mailen :-). En die arts uit Koeweit die we een paar jaar geleden ook al tegenkwamen en een avond mee hebben zitten praten, daar houden we nu echt een warm lijntje mee. Die is ook zo enthousiast.

Edie ziet er uit als een meisje van 18, zonder make-up (ze is ergens achter in de 40). Nadat Ron de gezichts- en hoofdmassage op haar had gedemonstreerd, snapten we allemaal waarom. Je kunt je voorstellen dat iedereen ogenblikkelijk aan z’n eigen gezicht begon te wrijven en te draaien :-). Ik m’n eigen gezicht, en ik ga niet experimenteren met de helft, zoals Frank met z’n ene pink.
En we hebben toch wel plannen om wat we geleerd hebben uit te dragen. Het lijkt zo simpel, en dat is het. Zeker voor NLP-ers, die snappen het meteen. Alle mensen die er waren, waren NLP-er, van Pracs tot zeer ervaren trainers. En iedereen was verrukt over deze nieuwe of eigenlijk nog onbekende toepassing van NLP, gecombineerd met allerlei oude, oosterse en nieuwe (nou ja, als je Feldenkreis als nieuw kunt zien) manieren van lichaamswerk.

13 Reacties to “Huid strekken, een oude techniek van Bandler”

 • Matthijs den Besten:

  Wat een geweldig idee om eens samen te oefenen wat we hebben geleerd in Lourde…Londen! Ik heb intussen op een paar vrienden en clienten met stijve spieren en gewrichten (en rimpels..) ‘de hand gelegd’, en de resultaten zijn nu al wonderlijk. Terwijl de principes zo simpel zijn. Omdat de effectiviteit zo duidelijk is, gaat PPT ongetwijfeld een grote toekomst tegemoet – zeker in Nederland ; )

  Het was heel inspirerend jullie te hebben ontmoet – gelukkig waren er genoeg helende handen om de katertjes de volgende ochtend weg te toveren.
  En nu struin ik over jullie rijke website. Een grazige weide. Ik ben onder de indruk van structuur en inhoud: authentiek, informatief, actueel, toegankelijk… Wauw!
  Hartelijke groet en graag tot ziens in het Atelier
  Matthijs

 • Onze dank voor de complimenten! Ik heb onze 5e collega al gemaild. Oefening baart kunst en samen oefenen baart ook nog eens vriendschap :-).

 • De oefendag gister was keigaaf en beregoed … Matthijs heeft een paar goeie foto’s gemaakt. Finger Magic en Shoulder Painting. Komt eraan! En behalve nieuwe vriendschap hebben we ook weer veel geleerd en een nieuwe oefenafspraak :-).

 • Jan:

  Jullie maken mij wel nieuwsgierig naar deze Finger Magic.
  Ik zou hier dan ook graag meer van willen weten.
  Als er weer een oefendag is zou ik het graag vernemen.

  Groeten,
  Jan

 • We gaan ws in februari/maart weer oefenen. Ik hou je op de hoogte.

 • Nesrin Kalas:

  Ik ben ook erg nieuwsgierig geworden naar deze nieuwe methode welke inmiddels al 2 jaar geleden ontdekt is door jullie.

  Misschien wat meer informatie over hoe toe te passen?

  Warme groet uit Borne

 • Berk:

  Hallo PPT-ers
  als jullie gaan oefenen, mag ik dan een keer komen kijken?? Heb van Ben de handout geleend en doorgespit. Ik wil eens ervaren of het echt zo wonderlijk is, als beschreven in de reader en adhv de verhalen van Ben. (als het net als de Prac is, dan zal het wel !!)
  een vriendelijke groet,
  Berk Aarts

 • amber:

  Goedemiddag,

  Ik zou ook graag willen meekijken/ meedoen als dat mogelijk is.

  graag hoor ik het

  gr Amber

 • Hi Amber,
  De Perry’s komen in 11, 12 en 13 juni naar Nederland om hun training te geven, we hebben het eindelijk voor elkaar :). Op 24 april ’s middags vertellen we er wat over en geven wat voorbeelden om te oefenen :).

 • Lieneke:

  Dag Ben,

  Kan ik inmiddels (nederlandse) informatie over deze methode vinden?
  Zou het een aanvulling kunnen zijn op Reiki?

  vr.gr.
  Lieneke.

 • Mtchell:

  Hoi kun je mij wat meer info geven over deze techniek?
  Ik ben sportleraar ben erg benieuwd hoe dit werkt.

  grt mitchell

  • bas:

   Het idee achter deze techniek is dat het onbewuste reageert op prikkels vanuit het lichaam en dat het onbewuste ook connecties legt.
   Bijvoorbeeld door een onverwachte beweging wordt een spier strak gespannen maar omdat er tegelijkertijd een situatie is waarin het onbewuste gevaar detecteert en de reactie een goede reactie was om gevaar te voorkomen houdt het onbewuste die spier in die aangespannen stand omdat het lijkt alsof dat goed is om veilig te zijn.
   Ik denk dat je dit soort situaties wel herkend. Iemand maakt een verkeerde beweging en zit dan met een verkrampte spier.

   Als de spier te gespannen is dan wil je die graag weer loskrijgen. Het punt is dat de spier dit niet zelf doet maar hiervoor opdracht krijgt vanuit het onbewuste denken. De spier wordt aangestuurd.
   Door de huid over de spier in de lengterichting strak te trekken, wordt dit signaal naar het onbewuste gestuurd en die denkt dan dat ook de spier eronder dan aangetrokken wordt. Laat je de huid weer los dan is de reactie om alles weer los te laten en dus ook de spier.

   Hou 2 vlakke handen op de spier en trek de huid over de spier in de lengterichting van de spier uit elkaar en doe dit met korte felle rokjes, terwijl je de handen over de spier laat glijden. Je bewerkt de spier dus over een kort stukje en dan begin je weer van vooraf aan. Na 2, 3 keer moet het voelbaar worden. Misschien even oefenen, maar het werkt.

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën