web analytics

NLP-er aan het woord

Vanmiddag was ik ergens naar op zoek:

“Kan ik u helpen?”

“Ik weet niet of je dat kunt.”

“Oh … , mag ik u helpen?”

“Ja dat mag.”

Neem het leven letterlijk en het is zo veel leuker.

9 Reacties to “NLP-er aan het woord”

  • Erik:

    Ik neem het leven letterlijk, maar mijn vrouw liever figuurlijk

  • Max:

    Letterlijkheid en NLp of letterlijkheid en autisme?
    Via NLP is het leuk om reacties te verwachten, te bekijken, te dissociëren, opnieuw ta associëren….. Via autisme is het lastig, steeds maar weer dat letterlijke met al die bedoelingen die maar niet worden begrepen.
    Kan MLP ook iets met autisme?

  • Max, NLP is natuurlijk niet alleen maar alles letterlijk nemen. Dat doe je als dat bij die ander past en als dat op dat moment van toepassing is. Ik werk vanuit respect voor die ander en zal nooit iets doen dat die ander niet aankan of wil. Als ik met iemand die autistisch is zou werken zou ik als eerste in rapport gaan en van daaruit verder kijken wat diegene wil. En dan is autisme niet m’n uitgangspunt zit, maar de mens die daar zit. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar een van onze Pracs is groepsleidster bij 8 mensen met diverse vormen van autisme en zij zegt dat ze heel veel heeft aan haar NLP ervaring.

  • babs:

    de autistische mens heeft wellicht het gevoel dat er “eindelijk”eens iemand echt begrijpt wat hij/zij “zegt”…rapport maken is het beste en respectvolste begin, wat mijn ervaringen betreft althans. Het kan niet meer stuk als twee blauwe ogen je vervolgens verwonderd en liefdevol aankijken…. over rapport maken gesproken….

    • Eric:

      Babs inderdaad rapport maken is het beste en respectvolste begin. Wel wil ik er wel aan toevoegen “de autistische mens” Is naar mijn inzicht generaliseren, mensen met “autistische kenmerken” klink al anders Immers hij/zij is niet alleen autist, hij/zij is ook moeder/ vader, broers/zus, of gewoon Piet met “autistische kenmerken”.
      Kan NLP ook iets met autisme, Ik zeg volmondig ja

      Bijvoorbeeld de Zes neurologische niveaus
      Mensen met autisme “kenmerken” tonen soms gedrag dat als ongewenst word gezien, interventies op het gedrag zullen wellicht even een verbetering bewerkstelligen. Wil je iemand ondersteunen in het aanleren van andere gedrag, dan zal je hem eerst de gelegenheid moeten worden geboden om zijn overtuigingen bewust te krijgen, om andere vaardigheden te gaan ontwikkelen.

      Down/up/ lateraal Chunken
      Autisme gericht:
      Mensen met autisme zijn vaker gericht op details (Down Chunken). Hierdoor kan voor hen lastig zijn om het grote geheel te overzien (Up Chunken). Heeft iemand het grotere geheel niet in beeld en kan hij dit niet uit alles details zelf construeren. Dan werk het er motieverend als dit grotere geheel word aangeboden. Chunken is een mooie tool om dit hierbij toe te passen.

      NLP is een mooi stukje gereedschap om mee te werken met Autisme

      vriendelijk groet
      Autivriendelijke coach E.M

  • babs:

    I am shaped like a cello!
    hoezo figuurlijk of letterlijk?

  • babs:

    I feel fit like a fiddle

  • Babs, blij dat je het met me eens bent, dat rapport. Als Verpleegkundige ooit en als mens, ken ik wel mensen met autisme. Als NLP-er heb ik er geen ervaring mee. Wel met de ongelooflijke effecten van rapport maken. Het creëren van een band.

    Kinderen nemen trouwens vaak alles heel letterlijk. Bordje in een toilet in een openbare gelegenheid: “Personeel is verplicht om handen te wassen.” Onze jongste, die toen net kon lezen, bleef maar staan voor die wastafel … Ze stond gewoon te wachten tot er iemand langs zou komen die haar handen zou gaan wassen … :-).

    Hetzelfde kind werd tijdens het spelen van Mens Erger je Niet aangemoedigd om ‘hoog’ te gooien. Kun je je voorstellen? De dobbelstenen kletterden tegen het plafond.

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën