web analytics

Hoe weet je dat je je goed voelt

Antwerpen-kleinHallo Ben

Ik zal alvast een volgende vraag klaarleggen in je mailbox, wanneer je zin hebt kun je die eens bekijken.

Wij hebben verschillende vraagmethoden onderwezen gekregen. Bijvoorbeeld het Meta-model, daar weten we wanneer we precies welke vraag kunnen stellen en we weten ook welke soort antwoord we kunnen verwachten, met andere woorden, we weten waar we om vragen. Er zijn enkele andere vragen waar ik het doel van niet begrijp, wat we ermee proberen te bereiken, wat we de klant eventueel proberen te laten beseffen, en wat wij zelf als coach eraan gaan hebben. Hieronder is zo één vraag waar ik mee zit, wat levert die vraag ons op?

Hoe weet je dat je depressief bent?”
Hoe zou je weten dat je gelukkig bent?”

(depressief en gelukkig is dus een voorbeeld maar, het gaat om de vetgekleurde deel)

Ik heb mijn eigen gedachten hierbij, waarom we dus deze vragen stellen, maar ik zou graag een expert’s perspectief willen weten.

Neem gerust de tijd voor je vakantie, er is geen haast.
Tot binnenkort,
bye Ben.

Fatih.

Ha Fatih,

Allereerst gefeliciteerd met je verjaardag! Je bent weer een jaar wijzer en ik denk dat het een bewogen jaar was :-).

De vraag: “Hoe weet je dat …?” vraagt naar een zintuiglijke ervaring. Wat voel/zie/hoor je waardoor je ‘weet’ dat je depressief/gelukkig/blij bent. Ligt in de strekking van de vraag: “Hoe doe je dat?” als je een strategie uitvraagt.

Dat de vraag ons (de NLP coach) informatie oplevert is handig, voor het geval je iets aan de strategie wilt veranderen. Voor klant is het een bewustwording. Inzicht in zijn/haar eigen strategie. ’t Vergt nogal eens wat uitleg, ‘wat bedoel je’ is vaak de wedervraag die ik te horen krijg.

De hoe-weet-je of hoe-doe-je-het-vraag vraagt dus altijd naar de strategie, de opeenvolging van zintuiglijke en mentale handelingen. Daardoor kan je als NLP (Master) Practitioner die strategie (of het patroon, de gewoonte) veranderen, efficiënter of krachtiger maken.

Mijn stukje over een klant die ineens besefte waar ze mee bezig was toen ik zei: “Van verdriet begrijpen word je niet vrolijk. Je moet vrolijkheid begrijpen als je vrolijk wil zijn.” Was metaforisch voor: “Hoe doe je dat?”.

Begrijpen, daar gaat het om.

Ik ‘weet’ dat ik moe ben als m’n oogleden zwaar worden, ik begin te geeuwen en m’n spieren zwaar worden (kinesthetische signalen). Een visueel ingesteld iemand ziet dan misschien beelden van zichzelf in een hangmat, een auditief ingesteld persoon hoort dan misschien wel ontspannende muziek of: “Terwijl je luistert naar mijn stem … de geluiden om je heen … het tikken van de klok ….”.

Haha, ik ga nu naar bed want ik weet dat ik moe ben.

Vier fijn feest vandaag en tot zaterdag,

Liefs, Ben


Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën